Biasanya orang buat kek pisang gunakan pisang emas ataupun pisang berangan sebab rasanya yang lemak2 manis. Tapi saya cuma gunakan pisang nipah aje. Satu adunan kek saya gunakan 4 biji pisang nipah dah memadai sebab saiz pisang ni besar sikit. Pagi semalam saya buat 2 biji kek pisang. Tak susah mana sangat nak buat kek pisang ni sebab caranya lebih kurang sama macam kita nak buat jemput2 pisang. Kalau yang digoreng tu elok gebu masaknya, maka dengan adunan yang sama boleh juga dikukus dan dibakar. Saya cuma kisar (blend) pisang sebelum dicampurkan dengan tepung gandum, serbuk penaik, telur, ovallette, garam dan esen vanilla sebelum dipukul hingga gebu - guna speed tinggi dalam 2 ke 3 minit aje. Lepas tu masukkan ke dalam loyang yang dah lesapu dengan sedikit minyak @ marjerin dan tabur sedikit tepung. Bakar @ kukus hingga masak. Hasilnya memang gebu.....
No comments:
Post a Comment