Thursday, August 20, 2009

Hmmmm...Roti Lagi!

Tengahari semalam mencuba untuk mengadun roti dengan menggunakan resepi Roti - Doh Asas oleh Nor kat MyResipi. Saya ikut aje bahan2 dan sukatan yang diberikan kecuali saya cuma tambah bread softener dan improver sikit. Gunakan BM untuk mengadun...dah ada BM, tak payah guna tenaga 4 kerat... Siap mengadun, membumbung naik adunannya. Lepas tu saya bahagikan adunan kepada entah berapa bahagian tak ingat sebab setiap bahagian saya timbang lebih kurang 50 gram gitu... Ikut kata Nor lah ni! Lepas tu 3 biji saya letak coklat putih di dalamnya, 3 biji lagi coklat yang coklat, sebiji letak blueberry (susah sikit nak cantumkan balik sebab berair sikit intinya...), ada yang saya pintal2 jer, ada yang ditambah chocolate emulco dan ada yang pplain aje. Yang berinti2 tu saya susun dalam dulang oven dan tunggu hingga naik 3x ganda baru dibakar. Yang choc emulco dan plain tu saya susun berselang-seli dalam loaf pan. Bayangkan masa mula susun doh dalam pan tu, pan 3" x 7", memang tingginya tak sampai pun 1/3 tinggi pan tu. Bila dah naik....melebihi ketinggian pan!!! Adui...camana nak bakar ni? Oven saya tu kecil molek je. Kalau letak tak level 2, atasnya dah nak kena dengan pemanas bahagian atas tu. Kalau letak kat level 1, yang bawah pulak hampir sangat dengan pemanas bahagian bawah. Nekad aje letak kat level 1... Set masa 20 minit je. Selepas 20 minit..... tinggggg!!!! Oven berbunyi menandakan "masa dah time".... dah cukup masa!!! Alamak....hitam jugak kat bahagian atas tu... Issshhhhh....ni kena cari oven besar sikit ni. Kalau tak, tiap kali membakar mesti ada je yang "tergaring dan terhangus"... Yang saya buat dalam bentuk bun tu tak sempat nak snap gambar sebab dah abis kena makan. Saya makan yang blueberry...memang gebu dan sedap! Yang cokelat, anak2 dan hubby yang ngap! Dan yang bawah ni ialah yang saya bakar dalam loaf pan... Memang gebu dan lembut. Hubby kata lepas ni tak payah beli roti lagi....... Nampaknya kena belajar teknik2 nak menempa roti la pulak!! Sarapan tadi dengan roti ni dan jugak meehon simple...


Gebu, lembut dan yummy....!



Meehon simple....


2 comments:

kakpah said...

salam ita. menjadi nampaknya roti awak tu. yummy je.
selamat menyambut ramadhan untuk ita and famili

Azita said...

alhamdulillah kakpah. selamat menyambut ramadhan juga utk kakpah & keluarga...