Kek Cokelat Lembab dari resepi Sifu Nina dan cara2 menghias kek diambil dari buku Seni Hiasan Kek oleh Chef Norzailina. Pertama kali saya menghias kek cokelat. Kek tu dipotong secara mendatar untuk dapatkan 2 kepingan. Diantara kepingan kek tersebut, disapu dengan Truffle. Kemudian disalut dan diglis dengan glis cokelat. Lebihan truffle tu pulak, dipaipkan di atas dan di tepi kek. Ikutkan buku tu, di bahagian bawah keliling kek itu ditabur dengan manik warna-warni, kat atas kek tu pulak ditabur dengan parutan cokelat putih dan dihias dengan cokelat berbentuk hati. Tapi saya buat yang ringkas aje...nak menghabiskan baki truffle yang ada...
8 comments:
adusss akakk..lawonyerr! simple tp menarik! pk nk wat kek cekelat.. akak gune truffle yg camne tuh? xde resepi ker kak? huhuhuuuu
k ita,krim yg bernozle tu butterkrim atau coklat ganache?tak nak kongsi resepi ke?hukhukhukkkk terliurnye tgk...
psttt,klu tak mo kongsi kat sini leh email kat sya je.akak ade email add sy kan...?hiks
ita..., am pun nak gak resepi ganache tu, sebab selama ni buat x cntik sgtlah..itu pun kalau x keberatan! slmt mendeco..so next time ita x yah beli lagi b'day kek kat kedai la ni dah pandai dah tu..! thaniah..
hana :
nanti k.ita post resepi2 yg k.ita gunakan utk deco kek ini dalam umah masak2 k.ita ya.
Fiza Nordin :
krim yg bernozel tu gunakan baki truffle tu. nanti k.ita post kat umah masak2 k.ita ya....
Am-flora :
nak resepi ya? boleh...nanti am-flora check kat dalam umah masak2 saya ya. hana dan fiza pun nak jugak resepi tu. lepas ni rasanya saya dah "berani" mencuba deco dan buat semua jenis kek...hehehe. x payah beli lagi..
k.itaaaa.. tQVMCHH!!!!! moga murah rezeki!!
sama2 hana! dah buat nti jgn lupa bg sifu rasa sepotong ya!!!!
thanks ita...moga tambah kreatif mendeco!
am-flora :
sama2...jom kita sama2 mendeco...!
Post a Comment