Petang semalam terasa teringin pulak nak makan Buah Melaka. Cari2 tepung pulut, ada le balance secawan lebih sikit. Cari pulak gula melaka, ada tinggal ssikit jugak. Jadilah...daripada tak ada langsung. Cari pulak paste pandan dalam petiais...tak ada la pulak! Ingat malas nak blend daun pandan tapi nampaknya kena keluar ke belakang jugaklah untuk ambil daun pandan. Masa tu cuma tinggal dengan Adik je. Biasalah, dia mesti nak tolong gentel gak. Dah siap, dapatlah dalam 20 biji rasanya. Tapi warna tak menyerlah sangat sebab cuma gunakan warna daun pandan yang asli je tanpa ditambah pewarna lain.
Kat dalam petiais ada stok pisang nipah sesikat yang dah ranum dan kehitaman kulitnya. Simpan dalam petiais supaya tahan lama sikit. Boleh jugak dipelbagaikan nanti. Surf internet, nampak resepi Apam Pisang oleh AlongRoz. Versinya memerlukan gula dipukul bersama telur sehingga kembang. Biasa buat apam pisang yang campur semua bahan dan blend aje. Saya menggunakan 6 biji pisang nipah. Saya buat malam semalam, ingat nak dijadikan sarapan pagi tadi tapi separuh dah habis malam semalam jugak. Makan panas2 memang sedap!
No comments:
Post a Comment