Pagi tadi buat breakfast paling simple. Since ada stok labu manis lagi then jadilah Cekodok Labu Manis. Tak ada resepi istimewa untuk cekodok ni, biasa2 je. Sesiapa pun boleh buat.
Rebus labu hingga empuk, tos dan lecek hingga hancur.
Campurkan gula pasir secukupnya. Kacau supaya gula hancur (sebab labu tu panas lagi...).
Pecahkan sebiji telur dan kacau lagi hingga rata (tak bubuh telur pun tak apa).
Masukkan tepung dan sedikit soda bikarbonat. Kacau hingga rata.
Panaskan minyak untuk menggoreng.
Jemputkan dengan menggunakan hujung sudu. Nakkan hasil yang comel2, jemput le comel2. Nakkan hasil yang agak gedabak, jemput le besar2.
Goreng hingga kekuningan. Tapi saya suka yang "gelap2" sikit. Besttttttt!!!!
Adik paling suka cekodok ni. 2 kali menggoreng, dia yang makan sorang. Percaya takkk?? Dia siap bawak depan tv. Sambil tengok kartun sambil ngapppp!!! Terpaksa goreng lagi untuk makan sendiri pulak.
Ini pulak Kurma Telur. Simple aje bahan dan caranya. Macam nak buat kurma biasa tu je. Boring asyik daging jer, hari ni tukar telur pulak.
Ini labu lagiiiii! Lemak Putih Labu Manis. Jom tengok cam mana nak buatnya kat sini ....
Lemak Putih Labu Manis dan Kurma Telur makan dengan nasi putih je... Sedap!
No comments:
Post a Comment