Saturday, December 6, 2008

Cerita Balik Kampung

Jom bercerita pasal balik kampung ari tu....

Sampai rumah ari tu jam 5:30 pagi. Tak boleh nak tidur pun. Anak2 pun tak tidur. Selepas solat Subuh, emak sediakan mee goreng dan nasi goreng. Walaupun simple tapi air tangan mak memang tak boleh lawan.

Balik kali ini tak banyak aktiviti yang boleh dilakukan sebab dikekang oleh faktor cuaca, kesihatan, transport dan jugak masa. Lagipun hubby tak ada bersama. Kat kampung asyik hujan aje. Dah le bawak baju sikit, hujan pulak tu. Shortage jugak le pakaian utk anak2. Abang Yang pulak kena cengkering. Besar2 dan berair. Itu tak boleh makan, ini tak boleh makan, tak boleh kena air hujan. Tak lama tu si Adik pulak dah menunjukkan tanda2 yang sama untuk kena cengkering jugak.

Bila hubby tak ada, gambar2 pun tak le berapa banyak yang disnap. Ada la sikit kat sini...

Sarapan : nasi goreng bilis dan mee goreng simple. Pisang rebus tu kudap2 jam 10 pagi gitu...

Pemandangan di sekitar kedai makan Mak Yang (sister-in-law).

Ini pulak popia goreng sambal untuk sarapan 2nd day. Pucuk ubi dan kari ikan dan bendi unutk lunch 2nd day.

Petang 3rd day gi kedai Mak Long (sister-in-law). Saya dan Ayong minum teh tarik, emak makan laksa dan Abang Ngah makan ABC.

Hari kelima, sarapan nasi lemak. Lauk utk lunch : rendang pedas ikan tongkol, ikan selayang goreng, kembung goreng, sambal belacan, ulam timun dan kucai taugeh goreng. Minum petang ngan kuih bangkit sagu rumbia dan kuih bangkit langkawi.

Hari Sabtu pagi tu sempat gak gi jemputan ke majlis perkahwinan kat kampung. Aku pergi dengan emak dan Mak Yang (my SIL). Sebab Mak Su gi ke kenduri kahwin kawan dia, so kami tak ada transport. At last, aku drive kereta adik aku. Kereta dia manual. Aku lama dah tak memandu kereta manual sebab kedua2 kereta aku ialah auto. Tapi aku masih ingat lagi la nak masukkan gear 1, 2, 3, 4 dan 5 camana. Tak le tak tahu lansung kan!

No comments: