Hujung minggu lepas kan ker saya balik ke kampung hubby di Parit Jawa. Keliling rumah MIL tu memang banyak hasil tanaman. Macam2 ada. Ada ulam silom, ulam raja, cili biasa, cili padi, keledek (orang Perak panggil "ubi jalo" - jalo tu asalnya dari "jalar", ubi tu kan ker hidup menjalar...), pisang, ubi dan bermacam2 lagi. Pisang kat atas tu MIL bekalkan masa nak balik ari tu. Masa bawak balik ari tu, masih hijau lagi. Kena 2 hari dah kekuning2an dan hari ni dah masak ranum. Nak buat apa ye? Pisang tu kalau nak makan cam gitu je, kureng sikit rasanya. Buat cekodok mesti sedap ni...!
Haaaa...ni lah cekodok untuk sarapan pagi tadi.Ada balance banyak lagi tu. Ingat nak buat kek pisang lagi, biar hubby bawak gi tempat kerja dia. Mesti cepat habis. Kat rumah ni anak2 tak berapa suka kek2 ni.
No comments:
Post a Comment