Sumber : RosJintanManis
Sumber : AzitaZain
Bahan-bahan :
- 5 keping slice cheese
- 200ml susu segar
- 70gm mentega
- 70gm tepung gandum - diayak
- 70gm gula halus
- 4 biji telur Gred B
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara :
- Carikkan slice cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar. Masukkan ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga cheese menjadi cair. Kacau sentiasa.
- Masukkan mentega, kacau hingga larut. Tutup api dan sejukkan sebentar.
- Asingkan putih telur dan kuning telur. Pukul putih telur bersama dengan gula hingga menjadi meringue.
- Dalam bekas lain, pukul kuning telur hingga kembang. Masukkan adunan cheese tadi ke dalam magkuk kuning telur dan kacau rata.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Pastikan adunan tidak berketul2 ataupun bergentel2.
- Akhir sekali masukkan meringue sedikit demi sedikit bersama esen vanilla. Kacau rata dengan kaedah kaup-balik hingga adunan sebati.
- Glis loyang 7". Alas dasar dengan kertas minyak dan oles dengan marjerin. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dengan kaedah bain-marie ataupun water-bath.
- Bakar pada suhu 170oC selama 20minit dan turunkan suhu kepada 140oC selama 40minit.
No comments:
Post a Comment