Wednesday, January 7, 2015

Scrambled Toast

 Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Dalam minggu ni sahaja, dah dua kali saya buat Scrambled Toast ni. Sesuai untuk sarapan dan minum petang. Nak membuatnya pun senang dan ringkas.
 Bahan-bahan :
  • 12 keping roti slice
  • 5 biji telur
  • Lada sulah secukupnya
  • Perisa secukupnya
  • Daun sup/bawang - dihiris halus * jika suka
  • Mayonis untuk hiasan - masukkan ke dalam piping bag
  • Sos cili untuk hiasan - masukkan ke dalam piping bag
  • Hirisan slice cheese - jika suka
  • Sedikit mentega / marjerin untuk sapuan

Cara-cara :
  1. Gelek roti dengan roll pin supaya roti mudah dibentuk.
  2. Sapukan mentega di kedua2 belah permukaannya. Ketepikan.
  3. Pukul telur dengan garfu. Masukkan perisa secukupnya dan juga lada sulah. Pukul hingga sebati.
  4. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak. Masukkan adunan telur dan kacau laju2 dengan menggunakan garfu. Kacau hingga adunan menjadi bergentel2 dan sedikit kekeringan dan garing. Angkat dan sejukkan seketika.
  5. Kepingan roti tadi dimasukkan ke dalam loyang muffin. Caranya : temukan kedua penjuru roti yang bertentangan dan masukkan ke dalam lubang loyang muffin.
  6. Masukkan telur yang telah dimasak hancur tadi.
  7. Letakkan hirisan slice cheese.
  8. Picitkan mayonis dan sos cili ke atasnya.
  9. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180 degree selama 10 minit.
  10. Siap untuk dihidangkan.

3 comments:

Cik Puan Diksu said...

NAk cuba la.. Macam senang je..

Azita Zain said...

Memang senang sangat CikPuan DikSu. Anak2 akak memang suka. Hiasa atas tu boleh dipelbagaikan ikut citarasa sendiri.

Cik Iman said...

kreatif pulak tengok roti dilipat gitu :D