Wednesday, August 8, 2018

Rendang Pedas Daging Stail Arwah Emak



Bahan-bahan :
15-20 biji cili kering - rendam dalam air panas sampai lembut
 batang serai - dihiris (**)
2 inci halia - dihiri (**)
2 inci lengkuas - dihiris (**) - tak ada pun tak apa
1 inci kunyit hidup - dihiris (**)
1 cawan kelapa parut
10 biji bawang merah - dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
2 helai daun kunyit bersaiz sederhana - dihiris halus
2 helai daun limau purut - dihiris halus
300ml santan pekat - dibancuh dengan air secukupnya
Garam dan perisa secukup rasa

Cara-cara :
1.  Potong daging nipis2 atau mengikut citarasa sendiri. Bersihkan dan masukkan terus ke dalam kuali.
2.  Masukkan sekali hirisan bawang merah dan bawang putih.
3.  Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur bersama sedikit air atau gunakan santan yang telah dibancuh tadi, Tuangkan ke dalam kuali berisi daging tadi,
4.  Kemudian kisar pula kelapa parut sedikit. Kisar sekejap sahaja. Tuangkan ke dalam kuali.
5.  Masak sehingga daging empuk dan hampir kering. Tambah air jika daging belum empuk.
6.  Setelah kuahnya kering, masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga sekata.
7. Masak lagi hingga kuahnya betul2 kering.

Selamat mencuba.


No comments: