Friday, August 31, 2018

Fruit Pastry Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kebelakangan ini kek ini kembali viral. Padahal di tahun 2010, 2011 dah femes kek ini. Masa tu mungkin sebab FB dan IG belum begitu popular dan tak ramai yang menggunakannya.

Disebabkan kek ini kembali viral, maka saya pun berusaha untuk membuatnya semula. Dulu dah buat 2,3 kali. Dulu la...  Sekarang ni bila tengok gamar2 kek banyak muncul di FB dan IG, sangat2 tergoda nak membuatnya.

Senang je nak buat kek ini. Bahan2 pun senang nak dapat dan tak banyak bahan pun yang digunakan. Rasanya ada sikit masam2 sebab guna sour cream. Jom tengok resepinya...


FRUIT PASTRY CAKE

Bahan-bahan :
  • 113 gm mentega - pada suhu bilik
  • 120gm gula kastor
  • 60gm sour cream - boleh ganti dengan yogurt perisa asli
  • 3 biji telur Gred A
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh parutan kulit oren (orange zest)
  • 210 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • Buah2an segar secukupnya - saya guna buah bluberi, stroberi dan peach dalam tin


Cara-cara :
  1. Basuh buah2an segar, toskan dan lap dengan tuala dapur. Basuh buah peach dan lap dengan tisu dapur. Tabur gula kastor ke atas buah2an ini. Ketepikan.
  2. Ayakkan tepung dan baking powder. Ketepikan.
  3. Panaskan ketuhar pada suhu 170oC. Gliskan loyang 8" dengan mentega / marjerin dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
  4. Pukul gula, mentega dan sour cream hingga berkrim.
  5. Masukkan telur satu per satu dan pukul hingga sebati.
  6. Masukkan campuran tepung dan b.powder, esen vanilla dan parutan kulit oren. Kacau hingga sebati.
  7. Tuang adunan ke dalam loyang. Ratakan.
  8. Aturkan buah2an tadi di atas adunan.
  9. Bakar selama 50 - 60 minit atau sehingga masak.
  10. Sejukkan sebelum dihidangkan.



Nota :
Buah stroberi tu, kalau kecil2 dan comel2, boleh je letak sebiji2. Saya potong2 buah stroberi tu sebab buahnya besar sangat.

SELAMAT MENCUBA!

No comments: