Wednesday, August 15, 2018

Jom Belajar Buat Tart Crust Dan Adunan Krimcis!

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.

Seperti yang dijanjikan, saya perturunkan di sini resepi cistat yang selalu saya gunakan dalam pembuatan cistat saya. Semoga ianya bermanfaat kepada semua. In shaa Allah.



Tart Crust / Tart Shell

Bahan-bahannya :
  • 170gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara : 
  1. Pukul marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati. Tak perlu hingga kembang. Cukup sekadar gula dan marjerin sebati sahaja. 
  2. Masukkan telur dan esen vanilla.
  3. Masukkan tepung. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Masukkan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.

Kaedah Gaul Dan Ramas : 
  1. Tepung + gula. Gaulkan.
  2. Masukkan telur dan esen. Gaulkan.
  3. Masukkan marjerin dan uli hingga jadi doh.


Nota : 
  1. Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
  2. Jika tidak menggunakan telur, crust susah dikeluarkan daripada acuan.
  3. Jika guna kuning telur sahaja, crust akan jadi sangat rapuh.
  4. Boleh guna mentega tetapi crust akan cepat lemau.
  5. Boleh guna kaedah “gaul dan ramas" tetapi crust  akan cepat lemau dan tekstur tidak berapa cantik sebab berminyak.
Adunan Krimcis

Bahan-bahan : 
  • 250gm cream cheese - saya guna jenama Tatura
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla
Cara-cara : 
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Angkat. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :

Blueberry, strawberry, kiwi, oren, cokelat, dan lain-lain.