Wednesday, February 3, 2010


Kuih Ketayap @ Kuih Gulung. Yang ini kegemaran saya cumanya tang nak masak intinya yang leceh sikit. Padahal bukannya susah sangat pun. Masukkan kelapa parut ke dalam periuk, masukkan gula melaka atau gula merah, kacau dan masak dengan api perlahan hingga agak kering. Siap pun intinya. Adunan untuk kulitnya, macam2 versi ada. Saya cuma campurkan tepung, telur, garam, susu segar @ susu rendah lemak, minyak masak sikit. Kacau sebati sampai tak berketul2 dan lenggangkan atas kuali tahan karat. Lepas tu gulung dengan inti kelapa tadi. Ishhhh....4 gulung tak cukup ni!

 

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam..
Kiuh kegemaran gak ni...tapi tak gemor nak membuatnya...bini sapee lah ni...

Azita Zain said...

Sue, yg "tak gemor" tu xtau le bini sape...tp yg rajin ni bini si aziz...hehehe