Friday, February 12, 2010

Kakak! Kakak!

Waktu2 pagi, saya cuma tinggal berdua dengan Adik. Hinggalah ke jam 10:30 @ 10:40 pagi sebelum Adik pulak ke tadika. Lepas tu tinggallah saya sorang2 kat rumah. Masa ni, almost semua kerja rumah dah siap kecuali memasak. Dan kalau hari Isnin hingga Khamis, jam 11:00 hingga 12:00 tengahari, time saya tengok cerita Korea. Semakin nak abis semakin menarik pulak cerita tu.

Dan time2 macam ginilah juga akan terdengar suara2 "sumbang" sebegini...

Tilam-tilam! Tukar tilam lama...beli tilam baru!  (lantang semacam suara ni...!)

Suratkhabar lama! Besi buruk...komputer...!!! (suara yang ni lembut skit...!)

Dan yang paling saya tak berkenan ialah suara yang ini :

Kakak! Kakak! Kakak! Kakak! Kakak! Kakak! Kakak! Kakak!

Time ni pintu memang bertutup, yang terbuka cuma sliding door aje, itupun sikit je. Saya pun jenguklah kat sliding door tu. Nampaklah satu mamat ni, mamat India, berdiri kat bench di luar pagar tu. Bila nampak mamat tu, awal2 lagi saya dah kata,

"Tak mau...tak mau..!". (sambil buat isyarat tak nak dengan tangan)

Tapi mamat tu masih lagi bla...bla...bla...bla...pok...pek...pok...pek...panjang bla dan pok peknya!

Kakak, ini mau tar ka? Ini kasi tar la kakak! Nanti kakak, itu air hujan kakak, tidak masuk ini lantai kakak! Murah saja kakak! Bla...bla...bla...pok...pek...pok...pek lagi dan lagi dan lagi!

Tak mau la! (dan saya menghilangkan diri ke dalam rumah)

Runsing pulak rasanya. Ini bukan kali pertama, bukan juga kali kesembilan puluh sembilan. Tak tau dah kali ke berapa. Orang yang sama juga. Saya malas nak berurusan dengan orang2 yang datang cam gini kalau tak ada hubby. Kengkadang hubby pun tak larat nak melayan kerenah mereka. Cuma sekali sekal je ada berurusan dengan "surat khabar lama".

 

2 comments:

NJ said...

salam kakak...
hehehehe...mmg la org mcm tu kakak..x pernah serik la kakak..nak paksa kakak buat TAR depan rumah kakak...saya pun pernah kena jugak kakak..sbb rumah saya kan tinggi kat depan gate tu...aduh lawak la kakak...

sori ek byak guna KAKAK tu.. ekekeke lawak la pulak rasa..

Azita Zain said...

betul la kakak...hari2 panggil kakak, kakak pening kepala la kakak...! aduiiii kakak...