Wednesday, January 23, 2013

Kek Marble Susu Cokelat



Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua. Lama dah rasanya tak cerita pasal makan2 ni ya. Tak bercerita di sini bukannya bererti saya ni tak memasak. Cuma sekarang ni rasa macam M sikit nak upload gambar2 makanan ni. Lagipun tak ada yang istimewa ataupun yang lain daripada yang lain. Menu yang hampir sama setiap hari dan juga ringkas. Dah tinggal empat beranak kat rumah ni, selera makan masing2 dah berkurangan. Abang Ngah makan cuma sekali sehari saja. Adik pulak jarang2 sekali makan nasi. Dia lebih suka makan roti yang ditampal dengan telur. Itulah menu dia setiap hari kecuali tiada stok roti slice di rumah. Saya pulak...dah tak ada selera nak makan terutamanya nasi. Kalau dapat minum nescafe satu mug tu dah cukup untuk kenyang sehari. Pelik juga rasanya. Tapi kurusnya tak jugak... Hubby pulak...hmmmm...makan sayur jer banyak. Nasi pun dah kurang sangat. Kadang2 masak nasi dua cawan kecil tu pun dua hari tak habis.


Semalam ada buat kek marble ni untuk tempahan. Alang2 dah buat tu, saya buatlah sebiji untuk makan2 sendiri. Sekali sekala makan kek ni memang sedap. Dan macam biasalah...kalau untuk makan sendiri, saya bakar bagi garing2 sikit. Resepi yang saya gunakan sama macam yang lepas2 cuma kali ini saya ubah sikit bahan2nya. Saja nak cuba try test... Jom tengok resepinya.

KEK MARBLE SUSU COKELAT
Resepi Asal : YatieMemories
Resepi Olahan : Azita Zain

Bahan-bahan :
  • 250gm mentega
  • 180gm gula halus 
  • 2 sudu teh ovalette
  • 5 biji telur Gred B
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 280gm tepung gandum
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/4 cawan susu segar @ rendah lemak
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu teh cokelat emulco
  • 3 sudu besar susu segar @ rendah lemak
  • Sedikit pewarna kuning lemon

Cara-caranya :
  1. Ayak tepung dan baking powder bersama2 dan ketepikan.
  2. Lenser dan alas loyang berukuran 8".
  3. Pukul mentega, gula halus dan ovalette hingga putih dan kembang.
  4. Masukkan telur satu-per-satu sambil dipukul hingga kembang dan gula hancur.
  5. Masukkan susu pekat manis dan pukul hingga rata dan sebati.
  6. Perlahankan kelajuan pemutar dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang-seli dengan 1/4 cawan susu sambil dikacau rata.
  7. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan sedikit pewarna kuning lemon dan kacau rata.
  8. Satu bahagian lagi dicampurkan dengan serbuk koko (ayak serbuk koko ini), cokelat emulco dan 3 sudu besar susu dan kacau hingga rata.
  9. Ambil 2 sudu makan adunan kuning dan letak di bahagian tengah loyang.
  10. Kemudian ambil 2 sudu makan adunan cokelat dan letakkan di atas adunan kuning tadi.
  11. Ulang proses ini hingga kedua2 adunan habis. Gunakan chopstik ataupun lidi sate untuk membuat corak marble di atasnya.
  12. Bakar pada suhu 175C selama 50 minit atau sehingga masak (bergantung kepada ketuhar masing2).


No comments: