Wednesday, January 14, 2015

Ikan Selar Masak Lemak Cili Padi

Ikan selar masak lemak cili padi kurang pedas campak2 ini bukan menu hari ini tapi menu minggu lepas. Hehehe...! Apa pun resepinya, rasanya akan berbeza mengikut tangan yang memasaknya. Contoh...saya letak 2 biji cili api merah yang dititik sikit. Jadi rasanya akan sedikit pedas. Kalau anda letak 2 biji cili api juga tetapi versi yang lebih pedas, makanya akan terasa lebih kepedasannya. Kan? Ok...jom tengok resepi masak lemak cili api kurang pedas main campak2 ni.
 Bahan-bahan :
  • 2 ekor ikan selar - dipotong dua
  • Sedikit garam dn serbuk kunyit
  • 1 sudu besar bawang merah + bawang putih yang telah dikisar halus
  • 2 sudu besar cili kering yang telah dikisar halus
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 keping asam keping
  • 3 biji cili padi merah - dititik
  • 1 helai daun kunyit - dicarik2
  • 3 helai daun cekur - dihirs halus
Cara-cara :
  1. Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang2 kisar dan cili kering kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan serai dan santan. Masak dengan api perlahan hingga mendidih.
  4. Masukkan ikan, daun kunyit, cili padi, asam keping dan daun cekur. Kacau rata.
  5. Biarkan mendidih sekejap. Perasakan manis masinnya. Siap!
Dah boleh makan dengan nasi putih panas2...
Nota :
Saya memang sediakan stok bawang putih + bawang merah dan juga cili kering kisar yang disimpan dalam bekas kedap udara secara berasingan di dalam petiais. Senang nak masak. Main kaut2 je. Tak perlu nak blender lagi.

No comments: