Kalau ada lebihan nasi, jangan dibuang. macam2 boleh dibuat dengan lebihan nasi tersebut. Salah satu daripadanya ialah apam beras. Kenapa namanya apam beras walaupun tidak menggunakan beras? Siapa kata tak guna beras? Tak ada beras...tak ada la nasi. Kan?
Apam beras ni memang sedap. Saya suka gunakan tepung beras lebih daripada tepung gandum. Akan lebih terasa "kenasian"nya. Kalau gunakan lebih tepung gandum, rasa macam liat2 sikit. Pada saya tak berapa nak sedap. Tapi lain orang lain citarasanya. Ikutlah citarasa sendiri.
Bahan-bahannya :
2 cawan nasi
2 1/2 cawan air
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum - resepi asal 2 cawan
3 cawan tepung beras - resepi asal 2 cawan
1 1/2 susu kecil yis kering (mauripan) - resepi asal 1 sudu kecil
Warna2 kegemaran
Kelapa parut putih + garam - digaul rata
Cara-caranya :
Ayak tepung gandum dan tepung beras ke dalam mangkuk besar. Masukkan mauripan kan gaul supaya mauripan rata di dalam tepung. Ketepikan.
Masukkan nasi dan gula ke dalam pengisar bersama 1 cawan air dulu. Blender hingga nasi elok hancur.
Kemudian tambahkan lebihan air dan blender lagi.
Tuang ke dalam mangkuk berisi tepung tadi dan kacau dengan whisk sehingga sebati.
Perap selama 3 hingga 4 jam.
Panaskan kukusan. Sapukan minyak dalam acuan kecil2.
Bahagikan adunan kepada beberapa bhagian mengikut warna yang kita suka. Warnakan setiap bahagian.
Tuang hampir penuh ke dalam acuan. Kukus selama 15 minit.
Ulang sehingga habis semua adunan. Boleh juga digabungkan warna2 pilihan...ikut suka.
Gaulkan dengan kelapa parut sebelum dihidangkan (saya tak gaul dengan kelapa sebab anak2 tak suka).
Warna kegemaran kami ialah merah jambu dan hijau. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment