Sunday, April 8, 2012

Kek Cokelat Kukus Lapis Krimcis






Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Siapa kata tak ada oven tak boleh buat kek? Eeeee...salah tu! Tak boleh bakar, kita boleh goreng (errkk...ada kek goreng ke?), boleh kukus jugak. Tak percaya? Ini ha...Kek Cokelat Kukus Lapis Cheese ini adalah buktinya. Kek ini dimasak dengan menggunakan kaedah mengukus. Rasanya...mabeles! Tak sempat sejuk dah habis separuh loyang.



KEK COKELAT KUKUS LAPIS KRIMCIS

Bahan-bahan :
  • 180gm mentega
  • 120gm gula kastor
  • 3 biji telur
  • 120gm tepung gandum
  • 2 sudu besar penuh serbuk koko (**)
  • 2 sudu teh baking powder (**) - diayak bersama
  • 1 sudu teh esen vanilla

Lapisan Krimcis :
  • 250gm krimcis
  • 2 sudu besar gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen lemon


Cara-cara :
  1. Panaskan kukusan dan lenser loyang dengan mentega. Alas dengan baking paper.
  2. Pukul mentega bersama gula kastor hingga kembang dan putih.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul hingga kembang.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.
  5. Bahagikan kepada 2 bahagian.
  6. Tuangkan 1 bahagian ke dalam loyang dan ratakan.
  7. Tuangkan adunan krimcis dan ratakan. Tuangkan pula baki adunan kek dan ratakan.
  8. Kukus selama 40 minit atau hingga masak.
  9. Tunggu hingga sejuk sebelum dipotong untuk dihidangkan.

Lapisan Krimcis :
  1. Pukul krimcis dengan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur dan esen dan pukul lagi hingga kembang.

2 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam kak ita hehehe suka kita..baru buat kek coklat minggu lepas ...tp kita nak jugak try yg nilah npk menarik coklat cheese yg di kukus...

Azita Zain said...

Waalaikumussalam Sheila...
Cubalah buat kek kukus ni pulak. Senang dan sedap. Tidak memuakkan... Cuba sekali pasti nak lagi!