Sunday, November 28, 2010

Sepetang Di Tanjung Emas


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ini adalah cerita tertunggak minggu lepas. Hujung minggu lepas kami balik ke Muar. Hari Isnin tu cuti sempena Hari Keputeraan Sultan Johor, jadinya dapatlah kami berada di kampung selama 2 hari. Kami balik selepas Maghrib hari Sabtu tu. Terpaksa balik hari Sabtu sebab meyiapkan tempahan dulu.

Ahad pagi tu, hubby menolong adik2nya memotong kelapa sawit. Hero2 saya pun turut sama. Sekadar tolong mengutip buah2 yang gugur. Sebelah petang pulak, kami keluar jalan2 ke Tanjung Emas. Jom kita tengok gambar2 kami jalan2...


 Pemandangan di sepanjang jalan ke Muar...


Mula2 kami singgah di Taman Tanjung Ketapang. Kawasan ini dah banyak dibaikpulih. Apa keistimewaan taman ini??? Cuba tengok di bawah ni...

 Ada satu lokasi di mana terdapat banyak monyet dengan berbagai aksi. Monyet2 ni tidak takut langsung dengan kehadiran manusia....

 Gaya selamba sang monyet....

 Takut2 berani nak berposing dengan si monyet...


Selepas penat berjalan2, kami singgah di Medan Selera Tanjung Emas. Kawasan makan yang bersih dan teratur. Harga2 makanan amat berpatutan dan jauh lebih murah dari harga makanan di JB ataupun Pasir Gudang.

Antara pemandangan di sekeliling medan selera...

 Antara gerai2 yang terdapat di medan selere tersebut...


Jom tengok apa yang kami makan pulak......

 Rojak buah, ABC, nasi goreng, cendol dan juga mee bandung....

 Percaya tak harga makanan yang kami makan untuk 7 orang berharga cuma RM27.00 sahaja. Murah kan????


 Adik mengejar burung2 merpati yang tengah lepak2 kat situ...

 Kepada pengunjung2 di sekitar Tanjung Emas, adalah dinasihatkan supaya anda mengunci dan menutup tingkap kenderaan anda sekiranya anda memakir kenderaan anda di sekitar kawasan tersebut. Sebabnya......tengok gambar bawah ni....!

 Si monyet ni cuba membuka tingkap salah sebuah kereta yang dipakirkan di situ. Kereta tu berada di belakang kereta kami. Nasib baik....!


Lepas tu kami singgah pulak di jeti berhampiran...Jeti Tanjung Emas.
 Dah penat Adik bermain di taman permainan berhampiran, kami pun bergerak meninggalkan Jeti Tanjung Emas...

 Dalam perjalanan balik, kami singgah pulak di Pantai Leka. Kat sini ada perkampungan nelayan, ada taman permainan kanan2 dan juga Menara Tinjau Parit Jawa...No comments: