Monday, August 16, 2010

Perjalanan Ku Disekat Oleh Sebuah Van

Jam 12:45 tengahari, sedang saya menyidai kain (3rd round...), telefon rumah tiba2 berdering. Berlari saya mendapatkannya. Rupa2nya panggilan daripada Ayong. Minta datang jemput dia di sekolah kerana ketinggalan van sekolah. Setelah selesai menyidai kain, kembali duduk di depan PC yang ditinggalkan sekejap tadi. Masa tu tengah berbual dengan teman lama. Hampir jam 1:00 baru saya keluar rumah. Sempat tinggalkan pesanan kepada Abang Yang (Tahun 5) supaya mengunci pintu sambil menanti kepulangan Abang Ngah. Masa tu Abang Ngah masih belum balik lagi.

Macam biasa, saya buka pagar utama, kemudian jenguk sekejap dalam peti surat. Hmmm...ada 2 pucuk surat. Satu untuk saya dan satu lagi untuk Abang Yang. Amboi...Abang Yang pun dapat surat! Selepas undurkan kereta, saya turun semula untuk menutup pagar. Semasa saya masuk semula ke dalam kereta, tiba2 sebuah van berhenti betul2 di belakang kereta saya. Masa tu saya belum sempat mengunci pintu kereta lagi. Van tersebut membunyikan hon beberapa kali. Dengan senang hati saya pun keluar dari kereta dan menuju ke arah van tersebut. Dari van tersebut, turunlah seorang jejaka tampan berjangut sejemput. Manis jer mukanya... 

Kak Azita ke? tanyanya..
Ya? tanya saya semula...
Kak Azita? sambil menunjukkan Parcel Consignment Note...
Ya! jawab saya...
Akak tulis nama, IC dan sign kat sini, katanya lagi sambil menunjukkan ruang2 yang perlu diisi...

Sambil saya menulis dan menyain, jejaka janggut sejemput tu kembali menuju ke van dan mengeluarkan sebuah kotak. Sempat juga dia bersuara...

Lepas ni boleh la mula buat kuih raya ya...
Tuan-tuan dan puan-puan...jangan risau! Van tersebut ialah van Pos Laju.....! Ada bungkusan untuk saya. Issshhh...sapa pulak yang bagi saya bungkusan ni? Rasanya saya tak ada menempah barang apa2 pun. Siapa yang hantar?


Siapa lagi kalau bukan adikku yang sorang ni...jauh dari Penang...!


Meh kita tengok pulak apa isi parcel tu...

Ini dua barangnya... Yang satu tu memang saya kenal sesangat barangnya tapi yang satu lagi tu saya cuma dapat agak yang barang tu bersaiz L...ye ke?

Inilah double-boiler pan...akan menyenangkan kerja2ku untuk men'double-boil'....

Yang ini pulak acuan apa ya? 

Muka sendiri pun boleh nampak dalam pan ni...

7 comments:

Chik Mimi said...

malunyaaaaa terpampang namaku

Yati Ali said...

laaa ingatkan apalah tadi..suspense saya....

Azita Zain said...

mimi :
muuuaaahhhhh......

yati :
hehehe...gempaq skit....

Yan said...

senang lah tu kalau nak coating chocolate cake.. mintak sikit nanti

Miss Fadhilah said...

2 acuan telur kan...yg plastik tu...erm lepas ni anak-anak kak ita mesti nk mkan telur rebus comel selalu....hehehhe

Sari Yusa Ibrahim said...

syok tu... mkin bsmangatlah lps ni kak zita

Azita Zain said...

yan :
memang akan memnudahkan kerja2 men'double-boil'ku....hehehe

fadhilah :
dgr cerita acuan telur tp blum test try lagi...

sari :
berkobar2 nih....