Wednesday, February 27, 2013

Ayam Bakar Dan Sos Lada Hitam



Kat rumah ni boleh dikatakan hari-hari berlaukkan ayam. Bukanlah hari-hari tetapi hampir hari-hari. Menunya salin bertukar dan berpusing di situ jugak. Ayam kari, ayam bakar, ayam goreng, ayam goreng kunyit, ayam goreng kunyit daun kari, ayam goreng berempah, ayam bakar lada hitam. Issshhh...banyak jugak menu ayam ni ya!

Kali ini kena giliran ayam bakar dengan sos lada hitam pulak. Menu ni main hentam keromo je. Tak ada sukatan yang spesifik. Main campak-campak aje. Kalau korang nak buat, pandai-pandailah mengagak kuantitinya ya.

AYAM BAKAR

Bahan-bahan :
  • 6 ketul paha ayam - ini sebab Adik suka paha ayam, so beli paha ayam ajelah
  • 2 sudu besar bawang merah @ bawang besar yang telah dikisar
  • 1 sudu besar bawang putih yang telah dikisar
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar lada hitam yang telah ditumbuk kasar-kasar sedikit
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar gula pasir
  • Perisa secukupnya
Cara-cara : 
  1. Gaulkan semua bahan bersama ayam sehingga rata. Perap selama paling kurang 1 jam (lebih lama lebih sedap).
  2. Susun ayam di dalam pemanggang ajaib yang telah dipanaskan dan dioles dengan sedikit minyak dan bakar sehingga masak.
  3. Air perapan ayam jangan dibuang (untuk dibuat sosnya nanti).
  4. Angkat dan susun dalam pinggan menghidang.
Nota : 
Jika tiada pemanggang ajaib, boleh juga di bakar di dalam oven biasa ataupun di bakar menggunakan bara arang ataupun ikutlah cara masing-masing macam mana nak membakar ayam tu...hehehe.


SOS LADA HITAM

Bahan-bahan : 
  • Gunakan lebihan air perapan ayam tadi
  • Tepung jagung secukupnya dan dibancuh dengan sedikit air - kuantiti tepung jagung bergantung kepada kuantiti sos
Cara-cara :
  1. Masukkan air perapan ke dalam kuali dan panaskan dengan api yang sedarhana.
  2. Jika lebihan air perapan tersebut sedikit, tambahkan bahan-bahan yang sama untuk memerap ayam seperti di atas dan masak di atas api yang sederhana. Tambah air jika perlu.
  3. Masukkan bancuhan tepung jagung setelah mendidih. Kacau rata hingga pekat.
  4. Curahkan ke atas ayam bakar yang telah disusun di dalam pinggan menghidang tadi dan hias mengikut citarasa sendiri.


No comments: