Thursday, January 6, 2011

Crab Stick Roll Dan Kuih Bakar


Tak tau lah pasal apa...mata ni tak mengantuk pulak sepanjang malam semalam. Akhirnya saya turun ke tingkat bawah. Sambil tengok tv saya menyiapkan kerja2 melipat kain yang belum selesai. Sambil2 tu kepala memikir apa nak dimasak esok pagi sebagai sarapan. Haaa....bihun ada, sayur2 pun ada. Set.....masak bihun goreng ajelah!!!

Siap kerja2 melipat kain, terus ke dapur pulak. Kisar cili, bawang merah &bawang putih. Tuang ke dalam bekas bertutup dan simpam dalam petiais. Kemudian keluarkan sayur2. Potong2, basuh2 dan toskan. Simpan dalam petiais jugak. Akhir sekali keluarkan bihun. Semua bahan2 dah siap, esok pagi cuma perlu dimasak sahaja.....KONONnya la...!

Entak macam mana, teringin pulak nak makan Kuih Bakar. Alahhh...bukan susah sangat nak buatnya. Campurkan aje semua bahan, pukul sampai sebati, tapiskan (supaya tidak bergentel2), tuang dalam loyang dan bakar. Siap dah Kuih Bakar!!!! Waktu ni jam dah menunjukkan pukul 5:00 pagi.


 Inilah hasil Kuih Bakar dinihari tu...

Selepas solat Subuh, tiba2 teringat pulak nak masak Crab Stick Roll lagi. Hari tu anak2 berebut2 dengan roll tu. Siap kena bahagi2kan sama banyak. Anak2 dapatlah makan 2 roll setiap orang, emak dan abah pulak dapat 1 roll sorang jer. 1 paket pastry tu cuma ada 10 keping jer, malas nak bukak pek satu lagi.

So...my next project ialah Crab Stick Roll lagi...! Tapi kali ini saya buat plain aje, tak tabur apa2 pun kat atasnya.


Crab Stick Roll...

AKHIRNYA...PROJEK BIHUN GORENG SAYA TERBENGKALAI......!!!!! Esok ajelah sambung...
So...pagi semalam sarapan dengan Kuih Bakar dan Crab Stick Roll....

2 comments:

Nieza said...

wah rajinnya sampai pagi memasak ni...msk simple pun menarik tu...tak ada resepi ke kuih bakar tu?..;)

Azita Zain said...

Nieza :
mata tak boleh nak lelap, itu yang menggodek kat dapur tu.
resepi kuih bakar tu ada kat dapur akak. nanti akak letakkan link nya..