Wednesday, September 12, 2018

Moist Fruit Pastry Cake

Selepas buat kek ini haritu, suami komplen kek ni agak kering. Memandangkan baki buah-buah dan sour cream masih ada, saya merajinkan diri membuatnya sekali lagi. Kali ini saya ubah sikit kuantiti bahan-bahannya. Caranya membuatnya masih sama. 
Apa yang saya ubah? Baki sour cream aritu saya masukkan dua kali ganda kuantiti asal iaitu 120gm - resepi asal cuma 60gm. Gula pula saya kurangkan dua sudu besar rata sebab pada saya resepi asal tu agak manis setelah dikombinasikan dengan buah-buahan segar tu. Tepung pula saya tambah sikit menjadi 220gm - asalnya 210gm. Dan saya tambah 3 sudu besar susu segar. Susu ni saya masukkan selepas saya masukkan tepung. Dan kali ini saya bakar dalam loyang foil yang kecil. Dapatlah 3 loyang.
 Dan inilah hasilnya. Keknya lebih moist / lembab dan kemanisannya secukup rasa - ikut tekak saya la. 



1 comment:

Siti Yang Menaip said...

mesti sedap ni.. ni yang orang dok share viral tu kan kek buah moist ni.. kalo CT laju korek buah yang atas tu heeh..