Wednesday, September 12, 2018

Moist Fruit Pastry Cake

Selepas buat kek ini haritu, suami komplen kek ni agak kering. Memandangkan baki buah-buah dan sour cream masih ada, saya merajinkan diri membuatnya sekali lagi. Kali ini saya ubah sikit kuantiti bahan-bahannya. Caranya membuatnya masih sama. 
Apa yang saya ubah? Baki sour cream aritu saya masukkan dua kali ganda kuantiti asal iaitu 120gm - resepi asal cuma 60gm. Gula pula saya kurangkan dua sudu besar rata sebab pada saya resepi asal tu agak manis setelah dikombinasikan dengan buah-buahan segar tu. Tepung pula saya tambah sikit menjadi 220gm - asalnya 210gm. Dan saya tambah 3 sudu besar susu segar. Susu ni saya masukkan selepas saya masukkan tepung. Dan kali ini saya bakar dalam loyang foil yang kecil. Dapatlah 3 loyang.
 Dan inilah hasilnya. Keknya lebih moist / lembab dan kemanisannya secukup rasa - ikut tekak saya la. 



2 comments:

Siti Yang Menaip said...

mesti sedap ni.. ni yang orang dok share viral tu kan kek buah moist ni.. kalo CT laju korek buah yang atas tu heeh..

Avigdor Liberman said...

Would you be inquisitive about exchanging hyperlinks? online casino gambling